RECEPTY
OBSAH


 

JEDLÁ

PEČENÉ KURA MELEGUETA NA HROZNE S ROZMARÍNOM ...návrat na začiatok...

1 kura, 2 lyžice masla, 2 lyžice čerstvého posekaného rozmarínu, 1 strúčik cesnaku (posekaný), 1/2 lyžičky soli Murray River1 lyžička podrveného korenia Melegueta1 kg hrozna, 1 lyžica olivového oleja, 2 vetvičky čerstvého rozmarínu

Rúru zohrejte na 200°C. V miske zmiešajte maslo, posekaný rozmarín, cesnak, soľ, korenie melegueta s trochou oleja. Zmesou potrite kura zvonku, zvnútra aj pod kožou. Dovnútra vložte za hrsť hrozna a vetvičky rozmarínu. Zvyšné hrozno potrite olejom s korením a soľou, vložte do plechu a uložte naňho kura.

Pečte cca 1 hodinu a 20 minút, podávajte s pečeným hroznom. Dobrú chuť.

Soľ Murray River a korenie Melegueta si môžete zakúpiť v našom obchode.


CHOCOLATE FONDANT ...návrat na začiatok...
 

Na 6-8 porcií: 150 g čokolády (minimálne 70%), 100 g masla, 120 g práškového cukru, 100 g hladkej múky, 2 žĺtky, 4 bielky, 2 lyžice likéru Kahlúa, 2 lyžice kakaa na posyp, štipka soli Murray River

Dajte zohriať teplovzdušnú rúru na 180°C (200° bez teplovzduchu). V hrnčeku na nízkej teplote rozpustite polámanú čokoládu s maslom a odstavte. V miske vyšľahajte bielky, žĺtky, cukor a soľ.
Do misky vlejte čokoládovú zmes z hrnčeka a zamiešajte. Pridajte likér, a vmiešajte múku. Zmes nalejte do maslom vymastených zapekacích misiek a vložte do rúry na 12 minút.

Hotový dezert vyklopte na tanier a posypte kakaom.

Servírujte ešte teplé, najlepšie v kombinácii s vanilkovou zmrzlinou.

Soľ Murray River si môžete zakúpiť v našom obchode.


ICE & TONKA CREAM ...návrat na začiatok...
 
 

250 g smotany na šľahanie, 3 žĺtka, 125 g cukru Muscovado3 posekané Tonkové bôbyštipka soli

V hrnčeku zmiešajte smotanu s Tonkovými bôbmi a pomaly ohrievajte. V miske vymiešajte žĺtka s cukrom a soľou a vzniknutú zmes pridajte do hrnčeka. Varte pri teplote 85 stupňov približne 15 minút.

Krém preceďte cez sitko (tým odstránite bôby) a rýchlo schlaďte vo vodnom kúpeli. Krém uložte do chladničky na 24 hodín.

Na druhý deň premiešajte a prelejte kopčeky zmrzliny.

Cukor Muscovado a Tonkové bôby si môžete zakúpiť v našom obchode.


ESPRESSO TONKA BRIGADEIROS ...návrat na začiatok...
 

400 g zahusteného mlieka (1 Salko), 1 lyžica masla, 4 lyžice kakaového prášku, 3 Tonkové bôby (rozkrojené po dĺžke), 1 dvojité espresso (čerstvé a vychladené), štipka perzskej modrej soli, maslo izbovej teploty na vymastenie, 20 malých košíčkov na pečenie, 1/3 pohára kakaového prášku na obaľovanie

V hrnčeku vymiešajte Salko, maslo, kakao, Tonkové bôby, soľ a espresso, kým sa nespoja do hladkej hmoty. Za neustáleho miešania zahrievajte do varu. Znížte teplotu a za miešania varte ďalších 10-40 minút. Zmes je hotová, keď sa po prejdení lyžicou po dne hrnca veľmi pomaly zlieva späť.
Vyberte Tonkové bôby, premiestnite obsah na plytkú misku vytretú maslom a nechajte vychladnuť 30 minút.
S rukami potretými maslom tvarujte guličky, obaľte v hrnčeku s kakaovým práškom a vkladajte do papierových košíčkov.
Servírujte najlepšie čerstvé.
V uzavretej nádobe vám vydržia v chladničke pár dní, ale chuť kávy a Tonkových bôbov bude menej intenzívna
. 

Perzskú modrú soľ a Tonkové bôby si môžete zakúpiť v našom obchode.


GRILOVANÝ LOSOS NA HIMALÁJSKEJ SOLI ...návrat na začiatok...
 
 

čerstvé filety lososa s kožou, korenie Voatsiperiferyružové korenie, platňa z himalájskej soli, olivový olej

Platňu z himalájskej soli zohrejte na sporáku na vysokú teplotu. 1/2 korení podrvte v mažiari a votrite do filetov. Grilujte na platni najprv na koži, potom z ostatných strán. Podávajte pokvapkané olivovým olejom a dozdobené zvyškom korení.

Ihneď podávajte.

Korenie Voatsiperifery, ružové korenie a platňu z himalájskej soli si môžete zakúpiť v našom obchode.


VARENÁ ŠPARGĽA S HOLANDSKOU OMÁČKOU ...návrat na začiatok...
 
 

1/2 kg špargle, 1/2 lyžičky soli Kala Namakholandská omáčka

Umytú zelenú špargľu vložte do hrnca s vodou a soľouPo dosiahnutí varu varte 10 minút. Servirujte na tanieri preliatu teplou holandskou omáčkou.

Ako predjedlo nalejte holandskú omáčku do úzkeho pohárika a vložte niekoľko kusov špargle.

Soľ Kala Namak si môžete zakúpiť v našom obchode.


HOLANDSKÁ OMÁČKA ZA 2 MINÚTY ...návrat na začiatok...
 

2 vaječné žĺtka, 1 lyžička čerstvej citrónovej šťavy, 100 g masla, 1/2 lyžičky perzskej modrej solibiele koreniekajenské korenie

Všetky ingrediencie okrem masla dajte do pohára vhodného pre ponorný mixér. Maslo zohrejte v malom hrnci na 100 stupňov (kým nie je spenené). Do pohára vložte ponorný mixér a za stáleho mixovania pomaly vlievajte horúce maslo. Po naliatí je krémová omáčka hotová. Ihneď servírujte, alebo udržujte v teple maximálne 1 hodinu. Omáčka by nemala byť po vychladnutí znovu zohrievaná. 

Perzskú modrú soľ a biele korenie si môžete zakúpiť v našom obchode.


PEČENÁ ŠPARGĽA S PARMEZÁNOM ...návrat na začiatok...

1/2 kg špargle, 3 lyžice olivového oleja, 1/2 lyžičky vikingskej soli1/4 lyžičky cukru Panela (prípadne Muscovado), 1 lyžička citrónovej šťavy, 20 g parmezánu

Umytú špargľu v miske zmiešajte s olejom, citrónovou šťavou, soľou a cukromŠpargľu poukladájte na plech s papierom na pečenie a dajte piecť do rúry predhriatej na 180 stupňov. Po 10 minútach šparglu otočte a posypte nastrúhaným parmezánom. Pečte ďalších cca 10 minút.

Hotovú špargľu opatrne preložte na tanier širokou naberačkou alebo lopatkou na zákusky.

Vikingskú soľ a cukor Panela (prípadne Muscovado) si môžete zakúpiť v našom obchode.


ŠPARGĽA VO WOKU ...návrat na začiatok...
 
 

1/2 kg zelenej špargle, 25 g masla, 2 ks mladej cibuľky, strúčik mladého cesnaku, 1/2 lyžičky himalájskej soli1 lyžička trstinového cukru Panela (alebo Muscovado), 1/2 lyžičky dlhého korenia2 lyžice olivového oleja, štipku údeného chilli

Špargľu nakrájajte na približne 4 cm kúsky, celú mladú cibuľku a cesnak na kolieska. Nakrájanú špargľu v miske zmiešajte s olivovým olejom, soľou, cukrom a podrveným dlhým korenímVo woku na masle krátko opražte cibuľku (iba jej bielu časť). Pridajte špargľu a za miešania pražte 10-12 minút. Na konci posypte nakrájanou zelenou cibuľkou a údeným chilli.

Ihneď podávajte.

Himalájsku soľ, cukor Panela (prípadne Muscovado) a dlhé korenie si môžete zakúpiť v našom obchode.


PEČENÁ MRKVA ...návrat na začiatok...
 

doba prípravy: 1h 10min, 4 osoby

0,5 kg mrkvy očistenej a prepolenej po dĺžke, 2 lyžice balzamikového octu, 2 lyžice olivového oleja, 2 lyžičky cukru Muscovado, čierna havajská soľ, korenie Tellicherry (príp. čierne korenie)

Predhrejte rúru na 180°C (teplovzdušnú na 160°C). Mrkvu povarte vo vriacej vode 10 až 15 minút, kým nezačne mäknúť, ale je stále trochu chrumkavá. Vyberte a osušte. Rozložte mrkvu na plech, pokvapkajte ju olejom a octom, potom posypte cukrom. Dochuťte soľou a korením Tellicherry. Pečte asi 45 minút, príležitostne otáčajte, až kým cukor neskaramelizuje a mrkva nie je mäkká. Mrkvu podávajte samotnú ako predjedlo, alebo ako prílohu.

Ak ju zmiešate s rukolou, syrom feta a trochou olivového oleja, vytvoríte vynikajúci teplý šalát.

Cukor Muscovado, čiernu havajskú soľ a korenie Tellicherry si môžete zakúpiť v našom obchode.


CREME CATALANA GUADELOUPE ...návrat na začiatok...
 

Na 6 - 8 porcií potrebujeme 120 g trstinového cukru, 30 g cukru z guadeloupe, 600 g sladkej smotany, 6 žĺtkov a 1 vanikový lusk

Vanilku rozpoľte po dĺžke a so smotanou nechajte zovrieť. Nechajte vychladnúť, následne vanilku vyberte. Žĺtky opatrne vymiešajte s cukrom (dávajte pozor, aby sa netvorila pena). Smotanu pomaly vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Nalejte do zapekacích misiek, vložte do predhriatej rúry na 100°C a pečte cca 80 minút. Obsah by mal byť trasľavý, ani tekutý ani tuhý. Nechajte vychladnúť a uchovávajte v chladničke.

Pred podávaním povrch posypte cukrom z Guadeloupe a zapečte plynovým horákom, prípadne pod rozpáleným grilom na karamelovú krustu. Zaujímavú a chutnú alternatívu pripravíte, ak na miesto cukru z Guadeloupe použijete javorový cukor (pozor na zapekanie, rýchlo sa spáli).

Cukor z Guadeloupe a javorový cukor si môžete zakúpiť v našom obchode.


PICARONES ...návrat na začiatok...

Picarones sú juhoamerické tekvicové šišky, zrejme adaptácia bu?uelos (juhoamerický vyprážaný snack v tvare gule), ktoré sa však vyvinuli v niečo celkom iné a jedinečné. Majú zaujímavú pikantnú sladkú chuť. Cesto je tvarované do krúžkov a vyprážané v oleji. Skúsený tvorca Picarón používa na ich tvorbu len jednu ruku, ktorou vytvorí perfektný krúžok.

0,5 kg tekvice, 0,5 kg sladkých zemiakov, 3 tyčinky škorice, 2 lyžičky celých anízových semien, 1 lyžička klinčekov, 1 lyžica sušeného droždia, 1 lyžica cukru Panela z Peru, 2 vajcia, 0,6 dcl brandy, 440 g hladkej múky, 0,5 dcl melasy, 220 g cukru Panela z Peru, 1 pomaranč, 1 limetka, štipka soli Inka z Peru, 1 liter rastlinného oleja

Naplňte veľký hrniec vodou a priveďte ju do varu. Pridajte 2 tyčinky škorice, 2 lyžičky anízu a 1 lyžičku klinčekov. Olúpte sladké zemiaky a nakrájte ich na veľké kusy. Na rovnaké kusy nakrájajte aj tekvicu. Sladké zemiaky a tekvicu pridajte do vriacej vody a uvarte do mäkka. Budete musieť najprv vybrať tekvicu – uvarí sa rýchlejšie. Do pohára si odložte 1 dl vody. Keď sú tekvica a zemiaky dosť chladné na spracovanie, roztlačíme ich na pyré. Necháme úplne vychladnúť. Budete potrebovať cca 0,2 l sladkého zemiakového pyré a 0,2 l tekvicového pyré. V miske rozpustite droždie a cukor v 0,1 l mierne teplej odloženej vody. Nechajte 5 minút odpočinúť. Pridajte vajcia, soľ, chladené sladké zemiakové a tekvicové pyré, brandy a dobre premiešajte. Postupne pridávajte múku, cesto vymiešajte do hladka (v mixéri na cesto približne 5 minút). Cesto by malo byť pružné, hladké a lepkavé. Ak je veľmi tekuté, pridajte viac múky. Prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým sa jeho objem nezdvojnásobí (približne 2 hodiny). Odšťavte pomaranč a limetky. Do veľkého hrnca dajte melasu, cukor, pomarančovú a limetkovú kôru, pomarančovú a limetkovú šťavu, 1 škoricu, 1 lyžičku klinčekov, štipku soli a 1 dcl vody. Za stáleho miešania priveďte do varu. Znížte teplotu a duste, kým zmes mierne nezhustne (približne 15 minút). Konzistencia by mala byť podobná sirupu, zmes ešte zhustne po ochladení. Odstráňte pomarančovú a limetkovú kôru a korenie. Keď cesto vykyslo, rozpáľte olej v hrnci. Navlhčite si prsty v slanej vode. Zoberte malé množstvo cesta, naťahujte ho do kruhu okolo niekoľkých prstov. Vyformovaný prstenec šišky vhoďte do oleja. Krátko pražte, približne 20 sekúnd z každej strany. Šišky nechajte v oleji, kým sa nesfarbia dozlatista (asi 30 sekúnd), potom vyberte na papierovú utierku. Podávajte ihneď, pokvapkané teplým sirupom.

Cukor Panela a soľ Inka z Peru si môžete zakúpiť v našom obchode.


BAGETA S DLHÝM OLIVOVÝM OLEJOM ...návrat na začiatok...
 

Vyskúšajte zdravé predjedlo! Spaľujte tuk chutnou bagetou s olivovým olejom!

1 lyžica rascovca (rímsky kmín), 1 lyžička dlhého korenia, 1 lyžička škorice, 1/2 lyžičky čiernej pyramídovej soli, kvalitný olivový olej, nakrájaná čerstvá bageta

Dlhé čierne korenie posekajte nožom. V mažiari podrvte rímsky kmín, pridajte mletú rascu a čiernu pyramídovu soľ a premiešajte lyžičkou. Do jednej misky nalejte olej, do druhej zmes korenín. Bagetu konzumujte namáčaním do oleja a korenín.

Bageta s ochuteným olivovým olejom dodá telu potrebné sacharidy, ktoré sa pomaly vylučujú, čím napomáhajú vzniku novej svalovej hmoty s účinkom spálenia nadbytočného tuku!

Dlhé korenie a čiernu pyramídovú soľ môžete zakúpiť v našom obchode.


OHNIVÉ MANGO ...návrat na začiatok...
 

Zrelé mango nakrájajte na kocky, pokvapkajte polovicou vytlačenej limetky, posypte sušeným čili a červenou havajskou soľou. Podávajte vychladené ako predjedlo.

Ak pridáte nakrájanú šalotku, bude ideálnou prílohou k hydinovému mäsu.

Havajskú červenú soľ môžete zakúpiť v našom obchode.


ŠALÁT TROCH FAZULÍ ...návrat na začiatok...
 

0,5 kg varených fazulí, 3 mladé cibuľky nakrájané na kolieska, 6 malých rozštvrtených rajčín, lyžica čili, 2 lyžice nasekaného koriandru, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice chat masala (kúpite napr. v www.arun.sk), 1/4 lyžice Kala Namak, mleté čierne korenie na dochutenie

Trochu koriandra a mladej cibuľky nechajte bokom na ozdobenie, zvyšné ingrediencie pomiešajte v miske a vložte aspoň na hodinu do chladničky. Podávajte studené, posypané koriandrom a kolieskami mladej cibuľky. Jednoduchý jarný šalát s pyramídami indickej soli.

Kala Namak si môžete zakúpiť v našom obchode.


OVČÍ ŠALÁT FLEUR ...návrat na začiatok...
 

Jednoduchý jarný šalát s pyramídami indickej soli.

poľný šalát, reďkovky, šampiňóny, ovčí jogurt, soľ Fleur de Sel

Šalát mierne potrhajte, reďkovky pokrájajte na mesiačiky, šampiňóny na plátky. V miske pomiešajte, polejte ovčím jogurtom a posypte pyramídkami soli. Šalát môže byť prílohou alebo hlavným jedlom.

Soľ Fleur de Sel si môžete zakúpiť v našom obchode.


HAVAJSKÉ GUACAMOLE ...návrat na začiatok...
 

Na 6 porcií potrebujeme: 2 avokáda (očistené, roztlačené), 1/4 čerstvého ananásu (očistený, nakrájaný na kocky), 1 mango (očistené, nakrájané na kocky), 2 malé rajčiny (nakrájané na kocky), 1/4 červenej cibule (nakrájaná na kocky), 1/3 malej tekvice (nakrájaná na kocky), lyžička koriandru (čerstvý, nasekaný), 2 limetky (vytlačené), štipku cesnakového prášku, čierna soľ z Havaja, mleté čierne korenie mleté

Všetky ingrediencie zmiešame v mise a ihneď podávame, najlepšie s hriankami zapečenými s parmezánom, jemne poliate olivovým olejom.

Čiernu soľ z Havaja si môžete zakúpiť v našom obchode.


CANAPÉS RADIS AVOCAT AU SEL FUMÉ ...návrat na začiatok...
 

malé avokádo (alebo 1/2 veľkého), lyžička citrónovej šťavy, čerstvo namleté čierne korenie, 20 plátkov nakrájanej bagety, dymová soľ z Dánska, 10 reďkoviek (očistených a nakrájaných na tenké plátky)

Avokádo v miske vidličkou roztlačíme s citrónovou šťavou a čiernym korením. Zmes natrieme na bagety, posypeme dymovou soľou a ozdobíme nakrájanou reďkovkou. Ihneď podávame.

Dymovú soľ z Dánska si môžete zakúpiť v našom obchode.


LAC ROSE ARUGULA PESTO ...návrat na začiatok...
 

Pesto z rukoly s lahodnou príchuťou senegalskej soli z Ružového jazera

2 strúčiky cesnaku, 1/2 lyžičky soli Lac Rose, 5 otočení mlynčeka s červeným korením, 1/2 pohára vlašských orechov, 5 pohárov rukoly (mierne pritlačenej), 1/2 pohára petržlenovej vňate (mierne pritlačenej), 1/2 pohára panenského olivového oleja, 1/2 pohára parmezánu (odmerkou je 1dcl pohár)

Pesto pripravujeme v mixéri so sekacími nožmi. Vložíme cesnak, orechy, rukolu a krátkymi pulznými intervalmi všetky prísady posekáme, kým sa hmota nepremieša. Pridáme soľ Lac Rose, korenie, olivový olej, petržlen a opäť pulzne premixujeme. Na záver pridáme nastrúhaný parmezán, ešte krátko pomixujeme a podávame s čerstvým celozrnným chlebom. K pestu môžeme pridať tyčinky z čerstvého ananásu posypané kryštálmi soli Lac Rose.

Pesto z rukoly a senegalskej soli z Ružového jazera je vynikajúce aj s rôznymi druhmi cestovín.

Soľ Lac Rose si môžete zakúpiť v našom obchode.


ŠÍPKOVÁ OMÁČKA ...návrat na začiatok...
 

Lahodná jesenná omáčka k mäsu a rybám

500 g šípok, 2 pomaranče, 2 mandarínky, 1/4 KL mletej škorice, 1/4 KL mletého klinčeku, 1/4 KL sečuánskeho korenia, 1 KL soli Finsalz, 2 PL medu prípadne kryštálového cukru, 5 PL rumu (najlepšie trstinového), 1 KL worcestrového korenia, 5 PL slnečnicového oleja, 1 dl červeného vína

Šípky umyte, vložte do hrnca s litrom studenej vody, priveďte do varu a zakryté varte do mäkka na miernom ohni približne 2 hodiny. Mäkké šípky v hrnci podrvte, až kým nevznikne kašovitá hmota. Hotovú kašu prepasírujte cez sitko do inej nádoby. Z pomaranča a mandarínok najemno nastrúhajte kôru a vytlačte šťavu. Hladký šípkový krém znovu uveďte do mierneho varu a pridajte všetky ostatné prísady. Omáčku dobre premiešajte. Kompletný fotorecept môžete vidieť na portáli varecha.sk.

Hotovú omáčku servírujte teplú k pečenému mäsu alebo rybám. Pre zjemnenie chuti môžete pred podávaním pridať sladkú smotanu.

Sečuánske korenie a soľ Finsalz si môžete zakúpiť v našom obchode.


TIGRIE KOLENO ...návrat na začiatok...
 

Chrumkavé koleno na tigrom korení

jedno bravčové koleno, jedna cibuľa, rasca, tigrie korenie, soľ Finsalz

Koleno ostrým nožom pozdĺžne narežte z obidvoch strán až ku kosti. Tigrie korenie spolu s rascou roztlačte v mažiari, zmiešajte so soľou a zmes votrite do kolena. Vložte do rímskeho hrnca, pridajte rozštvrtenú cibuľu, podlejte 1dcl vody a zakryte mokrým krytom. Dajte piecť na 165° na 3,5 hodiny. Odokryte a zapečte ďalších 20 minút na teplote 210 stupňov do chrumkava.

Podávajte s horčicou, chrenom a feferónkami, alebo so šípkovou omáčkou.

Tigrie korenie a soľ Finsalz si môžete zakúpiť v našom obchode.


KALA NAMAK ŠPENÁT ...návrat na začiatok...

Milovníci špenátu vedia, že ak má byť chutný, treba doň použiť aspoň tri pochutiny – soľ, pretlačený cesnak, korenie alebo muškátový orech. Experimentovaním so soľami z tejto stránky som objavila jednu, ktorá dodá špenátu nielen príjemnú slanosť, ale aj ostatné chute. Pár zrniek soli Kala Namak pridáme na jeden balíček rozmrazeného špenátu, jemne zahrejme, aby sa odparila voda a jedlo je hotové.

Soľ Kala Namak pochádza z Indie, kde ju požívajú ako korenie. Jedlu dodá intenzívnu chuť, ktorú netreba dopĺňať ďalšími pochutinami. Vo veľkej obľube ju majú vegáni.

Soľ Kala Namak si môžete zakúpiť v našom obchode.


HAWAIIAN KALUA PIG ...návrat na začiatok...
 

Tradičný havajský recept bez vypálenej jamy v záhrade (približne pre 6 osôb).

1,5 kg bravčového pliecka, 1 polievková lyžica Havajskej zelenej soli, 1 polievková lyžica tekutého dymu (zakúpite na internete, prípadne ho môžete nahradiť polovicou lyžice dymovej soli z Dánska)

Mäso ponarezávajte z oboch strán a dopichajte ostrým nožom. Votrite Havajskú zelenú soľ s tekutým dymom (alebo s dymovou soľou z Dánska). Prikryté, najlepšie v rímskom hrnci prípadne pevne zabalené v alobale (mastnejšou stranou nahor) pečte pri teplote 140° cca 8 - 10 hodín podľa potreby, až kým vidlička pri vpichu nevkĺzne hladko do mäsa. Upečené mäso potrhajte dvoma vidličkami na drobné kúsky, polejte šťavou z výpeku a podľa chuti dosoľte. Servírujte s ryžou, prípadne s čerstvou zeleninou.

Havajskú zelenú soľ a dymovú soľ z Dánska si možete zakúpiť v našom obchode.


AUSTRÁLSKE JAHODY S ČOKOLÁDOU A ČERNICAMI ...návrat na začiatok...
 

čerstvé jahody a černice, austrálska soľ Murray River, tabuľka horkej čokolády (aspoň 60% kakaa), 2 lyžice Cery (rastlinný tuk na polevy)

Jahody očistíme a rozpolíme, pridáme černice a jemne posypeme soľou. Murray River má jemnú plátkovú konzistenciu, vďaka ktorej sa rýchlo rozpúšťa na jazyku a spolu s jahodami vytvorí originálnu delikátnu kombináciu chutí. Čokoládu polámeme, v hrnci spolu s Cerou za stáleho miešania roztopíme a pripravené ovocie polejeme. Podávame kým je čokoláda teplá.

Austrálsku soľ Murray River si môžete zakúpiť v našom obchode.


HAVAJSKÝ PEČENÝ ANANÁS S KARAMELOM ...návrat na začiatok...
 

1 ananás, Havajská červená soľ, 200 g hnedého cukru, 1 lyžica masla, 1 lyžica Cery

V malom hrnci za stáleho miešania skaramelizujeme hnedý cukor. Pri stredne karamelovej farbe pridáme 1 dcl vody a lyžicu Cery. Ďalej miešame, kým nevznikne hladká hmota bez hrčiek. Na panvici rozohrejeme maslo a očistené kúsky ananásu opečieme do zlatista. Poukladáme na tanier, posypeme Havajskou červenou soľou a polejeme pripravenou karamelovou polevou. Kto má rád pikantnejšiu chuť môže na ananás jemne prisypať sušené mleté čili.

Havajskú červenú soľ si môžete zakúpiť v našom obchode.


NAJLEPŠIA KARAMELOVÁ POLEVA ...návrat na začiatok...
 

250 g cukru, 125 ml vody, 125 g sladkej smotany (aspoň 30%), lyžica masla, 1/4 lyžice perzskej modrej soli

Vodu nalejte do vyššieho hrnca, cukor nasypte do stredu, nemiešajte. Hrniec zakryte a priveďte do varu. Vložte teplomer a pokračujte vo varení na vysokom stupni, kým zmes nedosiahne teplotu 150°C a svetlú jantárovú farbu. Zmiernite oheň na polovicu a pokračujte vo varení, kým teplota nedosiahne 175°C a farba nebude tmavojantárová. Hrniec odstavte z plameňa. Pridajte mierne ohriatu smotanu, maslo a soľ a miešajte, kým zmes nebude homogénna. Nalejte do pripravenej nádoby a uchovávajte v chladničke.

Poleva je výborná k ovociu, dezertom a zmrzlinám. Dobrú chuť.

Perzskú modrú soľ môžete zakúpiť v našom obchode.


 

NÁPOJE

SLNEČNÁ MARGARITA ...návrat na začiatok...

Margarita je slávny koktejl na báze tequily, triple secu alebo pomarančového likéru Cointreau a čerstvej limetkovej šťavy. Vznikla v Mexiku a jej hlavnou ingredienciou je tequila.

Jej príprava je jednoduchá. V šejkri zmiešame 2 diely tequily, 1 diel likéru Cointreau, 1 diel čerstvej limetkovej šťavy s drveným ľadom. Okraj koktejlového pohára navlhčíme limetkou do pol centimetra a ponoríme do soli Slnečná vločka z Indie. Soľné kvety po okraji pohára dodajú margarite nenapodobiteľnú príchuť. Obsah pripraveného nápoja scedíme do koktejlového pohára.

Mango, jahodovú, melónovú, banánovú alebo jablkovú margaritu pripravíme zámenou limetkovej šťavy za šťavu z príslušného ovocia.

Soľ Slnečná vločka z Indie si môžete zakúpiť v našom obchode.


FLEUR BLOODY MARY ...návrat na začiatok...

4 cl vodky, 10 cl paradajkového džúsu, 1/2 citrónu, 3 kvapky Tabasca, lyžička Worcestru, 1/2 lyžičky soli Fleur de Sel, 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia, ľad

Okraj pohára potrite citrónom (kto má rád ostré, nahraďte citrón tabascom) a vložte do soli. Do pohára dajte ľad, nalejte paradajkovú šťavu a vodku. Pridajte Worcester, Tabasco, soľ Fleur de Sel, čierne korenie, vytlačte citrón, dobre premiešajte, ozdobte stonkou zeleru.

Nápoj vypite do 30 minút od namiešania.

Soľ Fleur de Sel si môžete zakúpiť v našom obchode.


HAVAJSKÝ BODY SHOT ...návrat na začiatok...

4 cl vodky (prípadne tequily), 1/4 limetky, havajská červená soľ

Tento drink vyžaduje partnera. Oblížte miesto na partnerovom tele a posypte havajskou červenou soľou. Na miesto vytlačte limetku. Vypite vodku (prípadne tequilu) a podržte v ústach 10 sekúnd. Následne zajedzte pripravenou limetkovou soľou, kým miesto nezostane čisté.

Havajskú červenú soľ môžete zakúpiť v našom obchode.


TEQUILA MURRAY RIVER ...návrat na začiatok...

Okraj malého pohára potrite plátkom citróna a vložte do soli Murray River. Po okraji pohára sa zachytia jemné ružové plátky soli, ktoré sa vám pri pití nápoja rozpustia na jazyku.

Pohár opatrne naplňte Tequilou Blanco – u nás aj strieborná tequila.

Vychutnajte unikátnu kombináciu chutí mexického agáve s jemnou austrálskou soľou!

Soľ Murray River si môžete zakúpiť v našom obchode.


TIBETSKÝ PES BEZ CHVOSTA ...návrat na začiatok...

2dcl 100% grepovej šťavy zmiešame s 1/4 lyžičky tibetskej soli, ktorá svojou korenistou chuťou dodá známemu nápoju jedinečnú chuť.

Tibetskú soľ si môžete zakúpiť v našom obchode.


MODRÝ AYRAN - TURECKÝ JOGURTOVÝ NÁPOJ ...návrat na začiatok...

Ayran, alebo ajran, je typický turecký nápoj obľúbený na Balkáne, Blízkom východe a v strednej Ázii. V Turecku konkuruje konzumu sýtených nápojov, nájdete ho aj vo fastfood reštauráciách, ako McDonald’s alebo Burger King.

250 ml jogurtu, 50 ml studenej vody, 1/3 lyžičky perzskej modrej soli, hrsť ľadových kociek alebo triešte

Recept je mimoriadne rýchly a jednoduchý:

Ingrediencie spolu pomixujeme, dozdobíme čerstvou mätou a studené podávame. Nápoj sa výborne hodí k balkánskym jedlám, alebo len ako osviežujúci nápoj v letných dňoch, ktorý dodá telu potrebné živiny a minerály.

Perzskú modrú soľ môžete zakúpiť v našom obchode.

 

YTgxOGFmM