O SOLIACH A CUKROCH
SOĽ VO SVETE PEELINGU

SPA soľný peeling z Mŕtveho mora

Skôr než sa vydáte do drahých kúpeľov, skúste sa nechať hýčkať za zlomok nákladov a pripravte si peeling doma sami.

Zloženie: 1 šálka soli z Mŕtveho mora, 1/2 šálky detského oleja s aloe vera, 4 kapsuly vitamínu E, 1 lyžica medu

Postup: Skombinujte všetky prísady vo vzduchotesnej nádobe. Rozlomte kapsule a vytlačte vitamín E do zmesi. Dobre premiešajte. Zmes roztierajte po celom tele a dobre opláchnite. Môžete sa pohrať s prísadami, aby bola zmes viac či menej hustá.

 

 

Olivový soľný peeling

Jednoduchý peeling ktorého prísady pravdepodobne máte aj doma. Kým soľ pomáha odstrániť odumreté bunky s povrchu pokožky, olivový olej ju hydratuje a zanecháva hodvábne hladkú.

Zloženie: himalájska soľ, extra panenský olivový olej

Postup: Vezmite rovnaké diely soli a oleja a dobre premiešajte. Aplikujte na celé telo v sprche alebo vo vani. Opláchnite striedavo teplou a studenou vodou, skončite studenou.

 

Soľný peeling s detským olejom

Tento peeling je vhodný, pokiaľ máte veľmi suchú alebo citlivú pokožku. Je to skvelý peeling pre vaše ruky, nohy, lakte alebo kolená. Vyskúšajte ho pred holením pre extra hladké kĺzanie.

Zloženie: 1 šálka himalájskej soli, 1/2 šálky detského oleja

Postup: Prísady premiešajte v miske a uložte v uzatvorenom pohári na dobu 24 hodín. Zmes premiešajte a vmasírujte do pokožky po dobu niekoľkých minút, potom sa osprchujte.

 

 

Paradajkový peeling s cukrom

Jednoduchý antioxidačný peeling pred prípravou šalátu  

Zloženie: 1 paradajka, cukor alebo soľ

Postup: Odkrojte nožom vrch paradajky so stopkou, hrubý cca 1 cm. Chyťte za stopku, otlačte do cukru na tanieri a aplikujte na tvár. Zvyšok paradajky zjedzte.


 

SOLE – ZÁSOBA MINERÁLOV NA CELÝ DEŇ
V horúcich dňoch, aké zažívame v lete, nás odborníci nabádajú k dôslednejšiemu pitnému režimu. Asi sa nenájde lekár či odborník na výživu, ktorý by popieral dôležitosť hydratácie organizmu. Čo je však správna hydratácia a ako by mala vplývať na vnútorné prostredie ľudského tela? V nasledujúcich riadkoch ponúkame niekoľko nových pohľadov na optimálnu saturáciu ľudského organizmu tekutinami. Riešenie je veľmi jednoduché - treba vypiť optimálne osolenú vodu. Pomôže vstrebať nevyhnutný objem tekutín pri zachovaní rovnovážneho zloženia minerálov v tele. Nápoj, ktorý si dokážete jednoducho pripraviť sa volá SOLE.

Hydratovaný áno, zriedený nie

"Človek je jediný tvor, ktorý stratil inštinkt rozlíšiť dostatok potrebných tekutín od neprimeraného zavodnenia," píše Matt Stone v knihe Eat For Heat – metabilický prístup k jedlu a nápojom. Musíme sa to teda znovu naučiť podľa signálov vlastného tela. Zrejme ste zažili pocit neuveriteľného smädu, zahnali ste ho niekoľkými pohármi vody naraz, obličky zakrátko ohlásili prudké nutkanie zájsť na toaletu a o pár minút ste boli znovu smädní.

"Stopa každej choroby, nevoľnosti či neduhu vedie k nedostatku minerálov vo vašom tele," tvrdí dvojnásobný držiteľ Nobelovej ceny Dr. Linus Pauling. Zrejme toto poznanie viedlo k teórii, že tak ako je pre človeka nebezpečná dehydratácia, môže byť škodlivé aj extrémne zavodnenie organizmu. Vedie totiž k poklesu koncentrácie dôležitých minerálov a elektrolytov v tele, čo spôsobuje spomalenie metabolizmu a vyčerpaniu tela. Následne sa aktivujú stresové hormóny ako adrenalín, ktorý je v neprimeraných dávkach pre človeka nebezpečným jedom.

Riešenie je veľmi jednoduché

Nápoj SOLE sa pripravuje veľmi jednoducho. Z vody a soli. Jedinou podmienkou je použiť nerafinovanú soľ, prírodne bohatú na minerály a stopové prvky ako napríklad magnézium, ale aj selén, zinok či titán. Takto pripravená "slaná voda" zlepšuje trávenie v celej dĺžke tráviaceho traktu. Od ústnej dutiny, kde sa aktivuje amyláza, cez žalúdok, pečeň až po tenké črevo.

Ďalšou skúsenosťou ľudí, ktorí SOLE pijú pravidelne, je podstatne lepší spánok. Soľ totiž redukuje vylučovanie stresových hormónov ako kortizol a adrenalín, ktoré nás nútia prebudiť sa medzi druhou a štvrtou hodinou ráno. Nápoj z nerafinovanej soli a vody by mal vylepšovať aj kvalitu pleti. Potvrdili to ľudia trpiaci na akné, infekcie, ekzémy a dokonca odstraňuje aj jazvy.

Pripravte si SOLE

Na prípravu SOLE použite sklenený alebo plastový pohár, v žiadnom prípade sa vody ani soli nedotýkajte kovovými predmetmi. Tretinu nádoby naplňte nerafinovanou soľou hrubozrnného typu (napr. himalájska soľ), zvyšok objemu dolejte filtrovanou vodou nie celkom po okraj a premiešajte. Po 24 hodinách, pokiaľ sú všetky kryštály rozpustené, pridajte ďalšiu soľ. SOLE bude pripravený pokiaľ kryštály na dne nádoby zostanú nerozpustené a roztok bude nasýtený. Nádobu uchovávajte zakrytú, vydrží vám neobmedzene. Soľ je prirodzene antibakteriálna a fungicídna.

Použitie

Každé ráno nalačno pridajte kávovú lyžičku SOLE do pohára čistej vody a vypite.


 

CUKRY - AKO ICH NEPOZNÁTE
 

Náš sortiment sme rozšírili o produktovú skupinu cukrov. Našim cieľom je ponúknuť množstvo prírodných cukrov z celého sveta priamo od výrobcov, tak ako vám v súčasnosti ponúkame sortiment solí. Analýzy aflatoxínov, mikrobiológie a pesticídov sú vytvorené pre každú šaržu v laboratóriu GBA v Hamburgu. Môžete si byť istí, že dostanete len ten najlepší tovar kontrolovaný v nezávislých laboratóriách.

Niečo o cukrovej trstine

Cukrová trstina patrí do rodiny tráv. Jej veľké stonky obsahujú sladkú tekutinu, ktorá sa môže extrahovať a variť pomerne jednoduchým technologickým procesom. Kvapalina z kaše a drvené stonky cukrovej trstiny sa varia, kým nevznikne hustý sirup, ktorý sa naleje do foriem. Cukor pri ochladzovaní kryštalizuje a mení sa na hnedý pevný blok alebo kužeľ, v závislosti na tvare formy, melasou ochutených stlačených kryštálov cukru. Zvyšky cukrovej trstiny stonky sú často používané ako palivo na varenie sirupu.

Pozrite si zaujímavé video, ktoré ukazuje celý proces od zberu cukrovej trstiny po tvarovanie hotového výrobku na vidieku.

Začiatok pestovania cukrovej trstiny sa odhaduje na 6 až 7 tisíc rokov pred Kristom, a to na území Novej Guiney. Odtiaľ sa približne v 4. tisícročí pred Kristom dostala cez južný Pacifik, Malajziu a Indočínu do Indie. Do Európy sa dostala až v dobe Alexandra Veľkého, niekedy okolo roku 325 pred naším letopočtom.

Javorový cukor z Kanady

Javorový cukor sa získava z miazgy cukrového javora, špeciality z južných oblastí Kanady a na severovýchode Spojených štátov. V jarných mesiacoch je javor navŕtaný malými otvormi, ktorými sa zachytáva jeho miazga. Z nej je získavaný známy javorový sirup, ktorý ďalším odparovaním kryštalizuje, výsledkom čoho je vzácny javorový cukor. Jeden javor poskytuje iba 2 až 3 kilogramy javorového cukru ročne. Chuť javorového cukru pripomína náznak karamelu a sladkého drievka.

Je výborný na pečivo, palacinky, čaj, alebo jemné flambovanie múčnikov. Dodá vašej káve alebo čaju skvelú jemnú javorovú príchuť. Posypte svoje obľúbené ovsené vločky jednou lyžicou a vychutnajte si teplú sladkosť. Posypte horúce palacinky a vafle po zložení z panvice. Javorový cukor sa na povrchu jemne roztopí. Chute sa výborne rozvinú po pridaní trochu masla. Javorový cukor v jogurte je náš obľúbený olovrant. Len malé množstvo cukru dodá jogurtu komplexnú javorovú príchuť.

 

Cukor Panela z Peru

Panela, zlatý cukor Strednej a Južnej Ameriky, pochádza z pestovania tradičnej cukrovej trstiny. Je získavaný z čistej šťavy z cukrovej trstiny a obsahuje cenné látky, ako sú vitamíny, minerály a stopové prvky. Príjemná sladkosť s jasnou karamelovo-sladovou arómou a zároveň ľahkým ovocným tónom je doplnená jemným dozvukom sladkého dreva. Farba sa môže líšiť od zlatožltej až po karamelovohnedú. V kuchyni je možnosť využitia zdravej sladkosti cukru panela prakticky neobmedzená.

V Kolumbii, Peru a Venezuele sa hnedé homole cukru nazývajú Panela. Výsledný produkt má rôzne názvy v rôznych častiach Južnej Ameriky. Panela je všeobecne uznávané meno pre "dehydrovanú trstinovú šťavu". V Andách je známa ako Chancaca, dôležitá súčasť mnohých pokrmov, napríklad ako voňavý sirup pre tekvicové šišky zvanej picarones. V Brazílii sa Panela nazýva Rapadura. Vo Venezuele je známa ako Papellon, v Mexiku Piloncillo.

Panela má bohatú, plnú chuť, trochu podobnú melase, len trochu jemnejšiu. Cukrové kryštály cukru Panela sa rozpúšťajú na jazyku ako javorový kandizovaný cukor. Cukor Panela môžete rozpustiť s trochou vody a tak získať sirup, prípadne ju použiť ako hnedý cukor. Je vynikajúci ako sladidlo pre kávu a čaj, rovnako na koláče, pečivo a sušienky (ako napríklad venezuelské sladké rožky tzv. golfeados) a sladkosti. Nerafinovaný trstinový cukor obsahuje prospešné živiny, ktoré sa pri rafinácii cukru strácajú.

Cukor Muscovado z ostrova Maurícius

Muscovado je surový trstinový cukor z ostrova Maurícius. Klimatické a pôdne podmienky malého ostrova v Indickom oceáne sú ideálne pre pestovanie cukrovej trstiny. Muscovado má podiel melasy 10 až 15%, takže je veľmi mäkký, hrudkovitý a vlhký. Melasy vzniká, keď je cukrova šťava za stáleho miešania tak dlho varená, až sa vytvorí viskózna hmota. Melasa sa potom znovu zahrieva, až kým sa zostávajúca voda neodparí. Jemná chuť karamelu a sladu ho robí jedinečným aj v aróme.

Muscovado je piesočnatej konzistencie, kryštalizuje do tmavohnedej farby a je mierne hrubší a lepkavější než väčšina hnedých cukrov. Muscovado má svoju chuť a farbu z jeho zdroja pôvodu, šťavy z cukrovej trstiny. Je odolný voči vysokým teplotám a má pomerne dlhú životnosť. Je bežne používaný v pečení a na výrobu rumu. Cukor Muscovado má 11 kalórií na 4 gramy (cca 1 lyžička). Keď sa vyrába za regulovaných podmienok je nutrične bohatší ako ostatné hnedé cukry alebo rafinovaný cukor a zachováva väčšinu z prírodných minerálov cukrovej trstiny.

Muscovado dáva jedlám a teplým nápojom obzvlášť lahodnú sladkosť. Je ideálny pre sladenie marinád, tmavých omáčok, čatní a teplých nápojov všetkého druhu.

Brezový cukor z Fínska

Brezový cukor, známy tiež pod názvom xylitol, môžeme vo forme prírodného cukru nájsť v mnohých druhoch zeleniny, ovocia alebo kôry rôznych stromov. Náš brezový cukor je vyrobený výhradne z brezy a buku zo Škandinávie. Produkcia xylitolu je veľmi zložitá, je získavaný z cukru dreva xylózy. Jemne nasekané drevo je zmiešané s vodou. Zmes dreva a vody sa potom čistí a filtruje, kým nie sú z xylitolu oddelené všetky cudzie prvky. Xylitol je špecifický tým, že chráni pred zubným kazom, čo bolo preukázané v niekoľkých klinických štúdiách.

Brezový cukor má o niečo nižšiu sladivosť ako bežné cukry v domácnosti a hladinu cukru v krvi ovplyvňuje len nepatrne, preto je veľmi vhodný pre diabetikov. Glykemická hodnota tohoto cukru je len 7! Pre deti do 3 rokov sa neodporúča, a aj dospelí by mali prechádzať na tento cukor postupne (nadmerná konzumácia xylitolu môže mať laxatívne účinky). Dávkovanie je 1:1 k obyčajnému stolovému cukru.

 

Údený cukor - prírodný cukor údený na bukovom dreve

Pre náš údený trstinový cukor používame vybraný cukor z ostrova Réunion v Indickom oceáne. Cukor je údený 8 až 9 dní na hoblovanom bukovom dreve. Táto inovatívna a veľmi vzácna cukrová špecialita prináša úplne nové chute do Vášho každodenného života. Cukor má výdatne sladkú a výraznú chuť s dymovou arómou.

Či omáčky ako napríklad Barbecue omáčka alebo šaláty a pokrmy z mäsa – jemná dymová aróma vás príjemne prekvapí. Oslaďte si macchiato cappuccino alebo latte, doslaďte ovocie, dezerty alebo zmrzlinu s údeným trstinovým cukrom.

Cukor z Guadeloupe

Guadeloupe je malé súostrovie v Karibiku. Je súčasťou Francúzska a patrí do Európskej únie. Celoročné subtropické teploty a mierne zrážky vytvárajú ideálne podmienky pre pestovanie cukrovej trstiny, ktorá je hlavný poľnohospodársky produkt Guadeloupe. Tento surový trstinový cukor vyzerá ako malé kryštalické tyčinky a má veľmi aromatickú, karamelovosladovú chuť. Tmavý trstinového cukor má vyšší obsah melasy (ICUMSA hodnota: 1200 - 1500) a je silnejší vo svojej chuti, svetlý trstinový cukor (ICUMSA hodnota: 500-1000) má sladkosť jemnejšiu.

Vylepšite vaše koláče, dezerty a špeciálne kávu s týmto ušľachtilým cukrom. Posypte si jahody alebo čerstvé mango. Vyskúšajte na čerstvo upečené horúce palacinky. Aj v miešaných nápojoch, ako je caipirinha by ste si ho nemali nechať ujsť.


 

AKO VARIŤ S ÚDENOU SOĽOU?

S údenou soľou je spojených mnoho receptov pre vašu kuchyňu. Svojou prírodne získanou chuťou a arómou získate jedinečné aromatické jedlá s nádychom prírodného ohňa. Naše soli sú údené na prírodnom dreve, bez umelých aróm a pridaných farbív. V ponuke nájdete Dánsku dymovú soľ a intenzívnejšiu Vikingskú soľ.

Na mäso pred prípravou:

 
Soľ môžete použiť samostatne alebo v kombinácii s rôznymi koreniami. Votrite do tuniaka alebo lososa pred grilovaním alebo pečením. Obohaťte chuť mletého mäsa pred prípravou domácich burgrov alebo fašíriek. Potretím kuraťa pred pečením pridáte “chuť ohňa”. Podobne pred grilovaním osolíte dymovou soľou steaky či rebierka.

Ako náhrada slaniny:

 

Vegetariáni! Pocíťte ľahodnú údenú vôňu a chuť pridaním na volské oko, praženicu, šaláty alebo domáce dresingy.

Ako príchuť sladkého:

 
Netreba si vybrať medzi sladkým alebo slaným, keď môžete mať oboje. Vyskúšajte na maslový popcorn, alebo k domácim čokoládovým pochúťkam. Pridajte štipku dymu ku karamelovej zmrzline. Rozviňte chuť pečenej broskyne s bourbonovým sirupom, experimentujte...

Ku drobným jedlám:

 
Vyskúšajte na plátky zrelých paradajok alebo na čerstvý šťavnatý melón. Posypte si opečené tekvicové semienka, či karamelové grilované jablko a budete sa diviť, prečo ste to nerobili už pred tým.

K zemiakom a cestovinám:

 
Pridajte na pečené zemiaky alebo do obľúbeného zemiakového šalátu. Soľ dodá unikátnu chuť aj krémovej omáčke na cestoviny.

Lahodné raňajky:

 
Dymovou soľou posypte vajcia benedikt a pridajte plátky čerstvého avokáda.

Do koktailov:

 
Vyskúšajte ako náhradu obyčajnej soli v koktailoch Bloody Mary a Margarita!

Dánsku dymovú soľ a Vikingskú soľ môžete zakúpiť v našom obchode.

Zdroj: http://www.saltworks.us/how-to-use-smoked-salt.asp#.UtxO-HmCqfX


 

VYBERAJTE SI TÚ ZDRAVÚ SOĽ

2013-05-19

Soľ je hlavnou zložkou krvnej plazmy, lymfy, medzibunkovej tekutiny a tiež plodovej vody. Udržuje krvný tlak a acidobázickú rovnováhu. Mnoho procesov v tele na nej závisí, a preto záleží, aký typ soli jeme.

Stolová soľ

Bežná stolová soľ je vlastne kamenná soľ vyťažená v soľnej bani. Je chemicky spracovávaná a zbavená všetkých minerálnych prímesí, ktoré sa v prírodnej soli nachádzajú. Zostane iba chlorid sodný, ku ktorému sa v prípade stolovej soli pridáva jód, prípadne protihrudkujúce látky.

Čistý chlorid sodný sa vo veľkom používa aj v priemysle. Len okolo 7% vyprodukovanej soli ide na potravinárske využitie, zvyšok sa používa na výrobu výbušnín, plynného chlóru, hnojív a plastov. A priemysel potrebuje čistý chlorid sodný. Človek napriek tomu nie je stroj, a preto mu to nestačí.

V procese spracovania sa soľ suší pri 650°C a táto vysoká teplota mení prirodzenú chemickú štruktúru soli. Tento výsledný produkt je pre telo cudzia a neprírodná látka a preto môže pôsobiť ako jed, ktorého sa telo zbavuje buď cez vylučovacie orgány, alebo spotrebováva vodu na jeho rozloženie.

Morská soľ

U morskej soli je dôležité, aby bola nerafinovaná. Táto prírodná soľ má mierne šedú farbu a na pocit je vlhká, narozdiel od rafinovanej, ktorá je biela a suchá. Okrem chloridu sodného obsahuje až 16% ďalších stopových prvkov a minerálov. Chlorid sodný je tu v dobre vstrebateľnej forme a spolu s ostatnými minerálmi vo vyváženom pomere, ktorý sa dokonca podobá vnútornému prostrediu ľudského tela.

Kamenná alebo Himalájska soľ

V podstate všetká soľ je morská, keďže jej kamenné ložiská pochádzajú z dávnych morí. Himalájska soľ pochádza z oceánu stovky miliónov rokov starého, a tým pádom zostala chránená pred znečistením. Je ručne čistená a sušená na slnku. Himalájska soľ môže byť ružová, biela alebo priesvitná, pričom červené sfarbenie prináša zvýšený obsah železa. Keďže je nerafinovaná, má podobné priaznivé zdravotné účinky ako prírodná morská soľ.

Jód ako bonus

Odkedy sa začala používať rafinovaná soľ, začali si doktori všímať zvýšený výskyt ochorení spôsobených nedostatkom jódu. Preto sa začal do soli pridávať. Pritom v pôvodnej nerafinovanej soli je obsiahnuté aj stopové množstvo jódu. V skutočnosti zvýšený príjem jódu spôsobuje hypertyreózu a jej príznakmi sú aj zvýšený tep a tlak, zvýšené potenie, tras rúk, nervozita, úzkosť a problémy so spánkom (niet divu, že sa odporúča obmedzovať solenie, kvôli zvýšenému tlaku).

Vo vyváženej strave nám jód vlastne nemá prečo chýbať, keďže je v dostatočnom množstve obsiahnutý v morských rybách, vajíčkach, celých zrnách, strukovinách, morských riasach a v mliečnych produktoch od kravičiek krmených jodizovanou soľou. Priveľa jódu môže spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, čo vedie k metabolickým a imunitným poruchám.

Priaznivé účinky soli

Prírodná nerafinovaná soľ pomáha pri prekyslení, napráva trávenie, pomáha pri alergiách a kožných ochoreniach a je prevenciou proti rakovine. Poskytuje energiu na bunkovej úrovni a zvyšuje odolnosť proti infekciám. Oplatí sa v nej aj vykúpať. Kúpeľ v slanej vode pomáha odstraňovať toxíny a vďaka osmóze si cucneme minerály z prírodnej soli aj cez kožu.

Draslík a horčík obsiahnutý v prírodnej soli pomáhajú lepšie metabolizovať sodík. Čím viac sodíka jeme, tým viac draslíka a horčíka potrebujeme na udržanie rovnováhy v hospodárení s vodou a nervovo-svalových impulzoch. Lenže z rafinovanej soli a presolených polotovarov a fast-foodov získavame iba zvýšené množstvo sodíka, kým draslíka a horčíka máme v strave menej.

Soľ nad zlato

Tak ako je soľ vzácna nad zlato, treba ju aj vzácne používať. Hlavne ak sa stravujeme vonku a kupujeme hotové výrobky, máme prísun soli dosť veľký (aj keď ide o nevhodnú rafinovanú soľ), takže so soľničkou treba narábať opatrne. Ideálne by bolo variť si doma pestrú stravu a prisáľať si nerafinovanou soľou. Samozrejme, pre športovcov je dôležitý väčší prísun soli. Určite to každý zažil, že po väčšom výkone má človek zrazu chuť na čipsy,alebo niečo veľmi slané. Vtedy a aj inokedy je dobré sa riadiť signálmi tela a zbytočne si neodopierať to, na čo máme chuť.

Informácie boli získané z www.zelenykamut.sk.


 

JE SOĽ NAOZAJ ZODPOVEDNÁ ZA VYSOKÝ TLAK?

2013-04-02

Pokiaľ máte vysoký krvný tlak, možno sa domnievate, že príčinou je soľ a že znížením príjmu soli znížite hodnotu krvného tlaku. To ale nemusí byť vždy pravda. Iba u 10% prípadov hypertenzie je známa príčina. V ostatných 90% prípadoch je príčina vysokého tlaku neznáma.

Kto potrebuje soľ

Soľ je zlúčenina 40% sodíku a 60% chlóru. Sodík napomáha pri udržovaní správnej rovnováhy tekutín medzi vodou obsiahnutou v bunkách a okolo buniek. Takže každý človek potrebuje asi 1000 mg sodíku denne. Mnoho ľudí však pravidelne konzumuje až sedem krát viac! Odporúčaná denná dávka je 2400 mg, ale toto číslo sa zdá povážlivo nízke pre športovcov s nízkym krvným tlakom.

Soľ sa stráca potom, a preto strava s nízkym obsahom soli je zbytočným obmedzením u veľmi aktívnych športovcov, zvlášť keď sa jedná o osoby s nízkym tlakom a bez vrodených dispozícii pre hypertenziu. Na obmedzenie príjmu sodíku telo reaguje tým, že sa snaží viacej sodíku uchovávať a menej vylučovať. Najlepším dôvodom, prečo obmedziť príjem sodíku, sú zdravé kosti. Čím vyšší je príjem sodíku, tým viacej vápniku je z tela vylučovaného. Tento fakt môže prispievať k zníženiu hustoty kostí. Ak máte po predkoch predpoklady k osteoporóze, nezabudnite na vzťah medzi príjmom sodíku a vylučovaním vápniku.

Soľ pre športovcov

Dokonca aj športovec, ktorý dáva prednosť prírodnej chuti neslaných potravín, môže mať zodpovedajúci príjem sodíku bez prisoľovania. Obvykle sa ľudské telo prispôsobuje vyšším teplotám a väčšiemu poteniu zvýšeným uchovávaním soli a potením úmerne väčšieho množstva vody. Človek, ktorý nie je aklimatizovaný na vyššie teploty, má omnoho slanší pot, než keď si na okolitú vyššiu teplotu zvykne. Napríklad prvý teplý jarný deň pri tréningu vypotíte omnoho viacej soli než pri rovnakom tréningu na jeseň. Pokiaľ naozaj vaše telo potrebuje soľ, „povie si o ňu“. Mnoho ultramaratoncov a diaľkových cyklistov veľmi dobre pozná pocit, kedy majú intenzívnu potrebu zjesť niečo slané. V takomto prípade vyhľadávajú chipsy, praclíky a slané tyčinky, aby uspokojili potrebu soli.

Informácie boli použité z www.fitserver.sk


 

VÝROBA SOLI VZRASTÁ

2013-04-02

Každý deň používa soľ až 5,9 miliárd ľudí na celom svete. Ročná produkcia soli vzrástla za posledných sto rokov z 10 na 200 miliónov ton. Kapacity na výrobu soli má dnes takmer 100 štátov po celom svete.


 

MÝTUS O NEZDRAVOSTI SOLI

2013-03-05

Asi sa zhodneme, že nič v živote netreba preháňať. Platí to aj o solení pokrmov. Preháňajú obe strany: Tí čo si jedlá presáľajú, ale aj ortodoxní odporcovia soli. Pre oba tábory je tu dobrá správa. Existujú aj rozumné alternatívy pre ľudí, ktorým lekár odporučí znížiť podiel soli v strave.

Globalizovaný svet dnes ponúka oveľa viac ako jeden druh soli z miestneho solivaru. Príroda, napriek tomu akých hriechov sa k nej denne dopúšťame, nám stále ponúka obrovské množstvo bohatstiev, vrátane solí, ktoré naše zdravie nepoškodia. Nedávno sa nám dostala do rúk Modrá soľ z Iránu. Popri jej modrastom zafarbení, ktoré má “na svedomí” minerál sylvín, nás zaujal podiel draslíka v tejto nezvyčajnej soli. Až 13%. Keďže v našich zemepisných šírkach poznáme soľ výlučne ako chlorid sodný (NaCl), zloženie nás zaujalo. Draslík totiž v primeranom množstve:

• pomáha regulovať tep srdca

• znižuje vysoký krvný tlak a pomáha pri jeho prevencii

• reguluje tekutiny v organizme

• stimuluje nervové vzruchy pri sťahovaní svalov

V prirodzenom stave je na draslík bohatá mrkva, paradajky, zemiaky, špenát, hrach, sladké zemiaky. Z ovocia sú to jablká, banány, pomaranče, marhule, ďatle, figy, hrozienka, kantalup, slivky, či kiwi. Draslík nájdeme aj v mliečnych produktoch, rybách, celozrnných produktoch, trstinovej melase, pivovarských kvasniciach, hnedej ryži a orechoch.

Ak obľubujeme liečivé bylinky, draslík obsahuje chmeľ, praslička, žihľava a šalvia.

Samozrejme, že v ponuke doplnkov výživy sú aj zlúčeniny draslíka : chloridy, citráty, glukonáty, bikarbonáty, aspartáty a orotáty. No v dôsledku potenciálne vážnych vedľajších účinkov by malo byť rozhodnutie užívať silný doplnkový draslík prekonzultované s lekárom.

Pozrite si aj: http://www.eufic.org/article/sk/4/35/artid/salt-potassium-blood-control/


 

OGZmNzQ